Menu
Models
Menu
Porsche - Panamera Sport Turismo E-Hybrid modellek

Panamera Sport Turismo E-Hybrid modellek

Felvillanyozó – a Porsche Panamera Sport Turismo E-Hybrid modellek

E-Hybrid. Egy elnevezés, amely a versenypályán született, hogy aztán a hétköznapokban is bizonyítson. Az elektromos hajtás egyértelműen az autógyártás jövőjét jelenti, és ezt testesítik meg a Panamera 4 E-Hybrid és Panamera Turbo S E-Hybrid modellek is. 462 és 680 lóerős elképesztő teljesítménnyel, és legalább ilyen elképesztő hatékonysággal és tisztasággal. Akár a Sport Turismo forradalmi megjelenésével ötvözve.

A szkeptikusok egyszerűen kombi Porschénak fogják hívni – de áhítattal gondolnak rá. A Sport Turismóval újragondoltuk a Panamera receptjét, hogy az még többet nyújtson: még nagyobb praktikumot, még jobb variálhatóságot, még több ülőhelyet. Kompromisszum? Az nem a csomag része.

„A Panamera Sport Turismóval a Porsche egy új kategóriát alkotott, a Porschéra jellemző klasszikus értékek és tulajdonságok megtartásával”, mondta Michael Mauer, a Porsche Style formatervező csapat vezetője. Igaza van: a klasszikus kombi kialakítástól nagyon messze áll a Sport Turismo, hiszen inkább hasonlít egy kupéra, mint egy klasszikus puttonyosra, ráadásul minden porcikájából sugárzik a prémium érzet és csúcstechnológia. A sportos arányokkal megáldott Sport Turismo teljes hossza 5.049 mm, szélessége 1.937 mm, magassága 1.428 mm, tengelytávolsága pedig 2.950 mm. Kerekekből 19-től egészen 21 collig terjed a kínálat.

Alapjait és technikáját tekintve a Sport Turismo természetesen a tavaly teljes egészében megújult, második generációs Panamera modellsorozat innovációit használja. Ide sorolandó például a Porsche Advanced Cockpit digitális műszercsoport, az asszisztens rendszerek átfogó kínálata, mint például a követési távolságtartó tempomatot is tartalmazó Porsche InnoDrive, a hátsókerékkormányzás, a Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) elektronikus karosszériadőlés-szabályozás, valamint a rendkívül erős hajtásláncok. Mindezeken felül az összes Panamera Sport Turismo modellhez szériában jár a Porsche Traction Management (PTM) funkcióval kiegészített, elektronikusan vezérelt lamellás kuplunggal dolgozó aktív összkerékhajtás. Továbbá az S-modellektől felfelé a szériafelszereltség részét képezi a háromkamrás technológiával ellátott adaptív légrugózás.

Az autó egyik különlegessége, hogy a tető egy adaptív légterelőben végződik, amelynek dőlésszöge a menethelyzet és a kiválasztott járműbeállítások függvényében három fokozatban változtatható, ezáltal a hátsó tengelyre akár plusz 50 kg leszorító erőt generál. 170 km/h alatt az aerodinamikai légterelő elem, ami a Porsche Active Aerodynamics (PAA) csomag központi egységét képezi, behúzott állapotában mínusz hét fokos szögállásával csökkenti a légellenállást, a hatékonyság fokozása érdekében. 170 km/h felett a tető-légterelő szögállását plusz egy fokra módosítva automatikusan Performance-állásba vált, ezáltal tovább javítja a menetstabilitást és az oldalirányú dinamikát. Sport és Sport Plus üzemmódban a tető-légterelő már 90 km/h felett ebbe a pozícióba áll be.

Ami nagyon jó hír, és amire sok-sok Porsche ügyfél régóta vágyott, hogy a Sport Turismo a Panamera modellsorozat történelmében először egy háromszemélyes hátsó üléssort kapott. Opcionálisan a Panamera Sport Turismo négyüléses kialakítással is rendelhető, ebben az esetben hátul két különálló, elektromosan állítható ülést találunk. A magasabban húzódó tetővonal révén a Sport Turismo a testvérmodellel összehasonlítva hátul könnyebb be- és kiszállást tesz lehetővé, továbbá lényegesen nagyobb fejteret kínál. A csomagtér használhatóságát pedig a nagyobb, magasra nyíló, és szériában elektromos mozgatású csomagtérajtó fokozza.

A rakodóperem a földtől mindössze 628 mm-re van, és a hátsó ülések felső vonaláig mérve a Sport Turismo csomagtartója 520 literes (a Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo esetében 425 literes), vagyis 20 literrel öblösebb, mint a Panamera sportlimuzin esetében – sőt, a hátsó üléstámlák ledöntésével a maximális rakodótér a tetővonalig számítva 50 literrel nagyobb. A három hátsó üléstámla külön-külön, vagy akár egyben is lehajtható (az osztás 40:20:40 arányú), és utóbbi esetben egy közel sík rakodófelületű, akár 1.390 literes (a Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo esetében legfeljebb 1.295 literes) raktér alakítható ki.

A Panamera Sport Turismo máris rendelhető a Porsche Centrum Budapest márkakereskedésben. Az új Porsche modell öt erőforrással startol, amelyeket a Panamera sportlimuzinból ismerhetünk. Kettő közülük magasan kiemelkedik: az E-Hybrid modellek. A V6-os és V8-as turbómotoros, valamint elektromos hajtású kivitelek 462 és 680 lóerős teljesítménnyel abszolút méltók a Porsche névre, ami pedig ennél is lenyűgözőbb, az a fogyasztásuk. A jelenlegi ciklus alapján 2,6 és 3,0 l/100 km-es értékkel lehet számítani az esetükben. Vagy éppen nullával – egy feltöltéssel ugyanis akár 51 km-t is megtehetünk elektromosan.

A magyarországi bruttó alapárak a következőképp alakulnak: a 330 lóerős Panamera 4 Sport Turismo 33.584.100 forinttól elérhető, a zöld rendszámos, 462 lóerő rendszerteljesítményű Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo alapára 36.841.200 forint, a 680 lóerős csúcsváltozat pedig bruttó 63.039.000 forinttól elérhető.

Consumption and Emissions

Panamera E-Hybrid Models
3,3 – 2,6
l/100 km
76 – 60
g/km
18,1 – 16,0
kWh/100 km